Harrastuksena TOKO eli Tottelevaisuuskoe

TOTTELEVAISUUSKOULUTUKSEN TAVOITTEENA ON ILOINEN, TOTTTELEVAINEN JA HYVINVOIVA KOIRA

Koiralle opetetaan asiallista ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle koiran käsittelytaitoja. Tottelevaisuuskokeissa (eli toko-kokeissa) testataan koulutuksen tasoa eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä ja koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa, saadaan tietoa koirien oppimiskyvystä sekä tarjotaan koirakolle harrastusmahdollisuus. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevaisuus kuuluu jokaiselle koiralle ja se luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle.

TOKO on koiraharrastuslaji, jossa riittää askaretta niin perusharrastajalle kuin kansainvälisiin arvokisoihin tähtäävälle.

TOKOSSA ON NELJÄ KILPAILULUOKKAA

Alokasluokka (ALO), Avoinluokka (AVO), Voittajaluokka (VOI) ja erikoisvoittajaluokka (EVL). Jokaisessa luokassa on erilaisia luokka luokalta vaikeutuvia tehtäviä, joista koiran ja ihmisen pitäisi selvitä yhdessä. Tehtäviä ovat esim. seuraaminen, erilaiset noudot, koiran ohjaaminen etäältä, hypyt, kartioiden kierrot ja edellä mainittujen mielikuvitukselliset yhdistelmät jne.

Jokaisesta suoritetusta tehtävästä saa pisteitä. Pisteisiin vaikuttaa sekä koiran kuin ohjaajan toiminta. Kustakin luokasta saadun pistesaaliin perusteella saa joko I, II tai III tuloksen ja kun oikein sohlaa niin saa vain pisteitä, mutta ei tulosta.

I-tulos luokasta on se mitä erityisesti tavoitellaan. Aina kun koirakko saa luokasta I- tuloksen, saa myös oikeuden siirtyä seuraavaan luokkaan ja uusiin hieman vaikeampiin tehtäviin. Kustakin luokasta voi saada myös koulutustunnuksen, mutta se vaatii sitten hieman enemmän panostusta eli 2-3 I-tulosta luokasta riippuen. Koulutustunnukset ovat TK1, TK2, TK3 ja TK4. (näistä saa myös kivat mitalit pantaan ripustettavaksi). Lisäksi kilpailun lopuksi koirakot laitetaan saatujen pisteiden perusteella paremmuus järjestykseen ja palkinnoille voi siten välillä päästä, vaikka ihan nappisuoritusta eli I-tulosta ei olisi tullutkaan.

Tokoilevan ihmisen päiväunihan on saada vaativimmassa EVL luokassa koulutustunnus eli TK4, jolloin koira voi saada myös tottelevaisuusvalion arvon TVA. Tottelevaisuusvalion arvoon tosin vaaditaan myös näyttely tulos ja sen saamiseksi täytyy edes vähän muistuttaa edustamaansa rotua. Koirien haave taas on useimmiten pitää hauskaa kehässä, saada kisa puffasta pullaa ja kehuja siltä maailman tärkeimmältä ihmiseltä.

TOKOa voi harrastaa rennosti itseään ja koiraansa koulutuksessa kehittäen ja ongelmia ratkoen kivassa seurassa. Jos luonteessa on viilaajan vikaa tai roima annos kilpailuviettiä, niin TOKO tarjoaa aina haastetta kehittyä ja parantaa yhteistyötä ja näyttävyyttä. Aina voi tähdätä, vaikka Suomen mestaruuteen, maajoukkueeseen ja kansainvälisille kilpakentille. Tavoitteen voi asetella ihan omien ja koiransa kykyjen mukaan itselleen ja koiralle sopivalle tasolle ja nauttia yhteisestä kivasta harrastuksesta ja kehittymisestä kouluttajana. Hyvä yhteistyö ja suhde helpottaa myös elämää normi arjessa.

Jos tykkää jännittää tönkkö jäykkänä, siihenkin TOKO tarjoaa loistavan maaperän. Kannattaa kuitenkin kisajännityksen lähtiessä lapasesta muistaa, että paikallaolijoita ja omaa suoritusta on turha jännittää, sillä kaikki paikalla olijat toivovat onnistumista ja ymmärtävät epäonnistumista. Lisäksi yleisö koostuu koirakoiden paikalle pakottamista lajia ymmärtämättömistä omaisista, joista kaikki koirat ovat söpöjä. Turha siis jännittää, mutta saa jos haluaa.

TOKOHARRASTUKSEN ALOITTAMINEN

TOKO harrastusta aloittaessa on hyvä, jos pääsee jonkun koiraseuran ohjattuihin treeneihin tai TOKOn alkeiskurssille. Silloin saa hyvän pohjan harrastukselle ja voi lajiin tutustuessa asetella uusia tavoitteita. TOKOa on helppo treenata välillä myös yksin, mutta porukka treeneissä tulee hyvää häiriötä. Lisäksi on hyvä, jos joku katsoo välillä perään, kun omia virheitään ei aina oikein huomaa. Porukassa on myös kiva ratkoa koulutuspulmia ja höpistä loputtomasti koirista saman henkisessä porukassa.

Tarkemmat säännöt ja ohjeet eri luokkien liikkeisiin löytyvät Virkusta. Sieltä löytyvät myös tulossa olevat kilpailut ja ilmoittautumisohjeet. Kilpaileminen edellyttää voimassa olevaa lisenssiä, jonka voi ostaa samaisesta Virkku palvelusta. Vuosilisenssin hankkinut saa myös Palveluskoirat lehden, josta saa monenmoista tietoa eri lajeista. Ohessa linkki Virkkuun Virkku (www.virkku.net)

Mukavaa rentoa harrastamista kaikille olipa laji mikä hyvänsä!

Lue lisää Tottelevaisuuskokeesta Suomen Palveluskoiraliiton sivuilta.

PYRTSIT TOKOSSA
RODUN TOTTELEVAISUUSVALIOT
Huom. jos huomaat lisättävää tai korjattavaa, ota yhteyttä webmasteriin.
VUOSI
2015
2015
2012
1998
ROTU
pyrpal
pyrpal
pyrpal
pyrpap
KOIRAN NIMI
JOMGARDEN’S KALIBER
TOTTAKAI LUNATAR
BAGHEERA DE LA PATONNIERE
ROWAN’S DEPECHE