Palveluskoira

Koiria, jotka on koulutettu toimimaan ihmisen apuna erilaisissa etsintä- ja suojelutehtävissä, kutsutaan palveluskoiriksi. Viranomaiset kuten poliisi, rajavartiolaitos sekä armeija ovat hyödyntäneet 1800-luvulta lähtien koirien erinomaista kykyä tunnistaa hajuaistillaan mm. huumeita, aseita, räjähdeaineita, rahaa sekä ihmisen jättämiä jälkiä mm. kadonneiden, haavoittuneiden sekä rikollisten etsinnöissä. Palveluskoiria koulutetaan myös ihmisten ja omaisuuden suojeluun.

Nykypäivänä palveluskoiraroduiksi luetaan yli 50 rotua, joilla on oikeus osallistua palveluskoirakokeisiin. Pyreneitten paimenkoirat luetaan Suomessa näihin palveluskoirarotuihin automaattisesti, koska kuuluvat FCI:n nimeämiin palveluskoirarotuihin.

Palveluskoirakokeet ovat käyttökokeita, joilla mitataan palveluskoirarotujen luontaista taipumusta suoriutua etsintä- ja suojelutehtävistä sekä kykyä omaksua annettu koulutus. Palveluskoirakokeet ovat yksi jalostuksellinen testaustyökalu kunkin palveluskoirayksilön soveltuvuudesta palveluskoiratehtäviin. Varsinaisiin työtehtäviin valikoituville yksilöille on kuitenkin eri viranomaisilla omat testimenetelmänsä ja palveluskoirakokeet ovatkin ensi sijassa suunnattu palveluskoiraharrastajille.

Palveluskoirakoelajeja on useita. Käyttäytymiskoe, jonka suoritus on edellytys muihin kokeisiin osallistumiselle, jälkikokeet, hakukoe, viestikoe ja etsintäkoe, jotka ovat niin kutsuttuja kansallisia lajeja, sekä suojelukokeet, valjakkohiihto ja opastuskoe.

Kaikki palveluskoirakoelajit pitävät sisällään tottelevaisuusosuuden pois lukien erikoisjälkikoe ja valjakkohiihto. Tottelevaisuus osuus on kaikissa lajeissa samanlainen (käyttäytymiskokeessa suppeampi). Maasto-osuuksissa hyödynnetään koirien erinomaista hajuaistia tehtävän suoritukseen. Jälkikokeessa koira seuraa ihmisen jättämää hajujälkeä eli jäljestää. Hakukokeessa koira etsii piiloutuneita ihmisiä. Viestikokeessa koira kuljettaa viestiä kahden ohjaajan välillä. Kaikissa kansallisissa koelajeissa on mukana myös esine-etsintä.

Palveluskoiraharrastus on mielenkiintoinen, joskin vaativa harrastus johtuen monesta osa-alueesta, jotka koiran ja ohjaajan tulee oppia. Koulutus tapahtuu pääosin metsässä ja pelloilla sekä yhdistysten koulutuskentillä. Ulkona tapahtuva koulutus tuo mukanaan omat haasteensa. Koirakon tulee huolehtia säänmukaisesta varustuksesta ja nesteytyksestä sekä varautua hyttysiin ja hirvikärpäsiin. Parhaimmillaan harrastus on loppukesästä marjojen kypsyttyä. Mikäpä sen mukavampaa kuin olla koiraa piilossa mustikoita syöden tai jäljen vanhetessa kerätä talven marjat ja sienet talteen.

Helpoiten palveluskoiraharrastukseen pääsee mukaan liittymällä johonkin paikalliseen palveluskoirayhdistykseen tai osallistumalla yhdistysten järjestämiin pentukoulutustapahtumiin ja teemapäiville.

Palveluskoiralajeista Pyreneittenpaimenkoirille parhaiten soveltuvia lajeja ovat jälki, haku, viesti ja etsintä. Suojelu ja valjakkohiihto eivät niinkään sovellu pyreneittenpaimenkoirille lähinnä kokonsa takia. Opastus ei myöskään ole parhaita lajeja koiran vilkkaan ja kaiken huomaavan luonteen johdosta.

Pyreneitten paimenkoiria ei paljon ole nähty palveluskoirakoe- ja kisakentillä ja sellaisen ilmaantuminen paikalle herättää aina kiinnostusta, niin tuomareissa kuin kanssakisaajissa. Vaikka palveluskoirina pyrtsejä on harvakseltaan, niin on niitä nähty SM-kisatasolla asti.

Lähteet: 

https://www.palveluskoiraliitto.fi/media/lajiesite.pdf 

https://www.fci.be/en/nomenclature/1-Sheepdogs-and-Cattledogs-except-Swiss-Cattledogs.html