Pentu tulee kotiin

Kun pentu on haettu saattaa uudelle isännälle tai emännälle iskeä epävarmuus: mitähän se kasvattaja sanoikaan, osaankohan toimia oikein, kuuluuko tuon pennun vain nukkua ja pissiä?

Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat helpottaa tilannetta:

Pentu on joutunut jättämään sille ainoan tutun ympäristön, emänsä ja pentuesisaruksensa, kaikki on sille uutta ja kenties stressaavaa. Tästä syystä kannattaa rauhoittaa koti pennun saapuessa, antaa pennun ensin tutustua omaan perheeseen ja uuteen ympäristöönsä, vasta sitten sitä voi näytellä vieraille. Koko taloa ja pihaa ei tarvitse oppia tuntemaan ensimmäisinä päivinä, kyllä se ennättää.

Pennulla tulee olla oma turvapaikka, johon se voi vetäytyä ja jossa se saa olla rauhassa. Mikäli taloudessa on lapsia opeta myös lapset siihen, että nukkuvaa pentua ei käydä herättelemässä vain siksi, että lapsi haluaa leikkiä. Pentua ei pidä herätellä muistakaan syistä, se säätelee unen tarpeensa, joka on noin 18 tuntia vuorokaudessa itse. Kehittyäkseen hermorakenteeltaan normaaliksi, pentu tarvitsee paljon unta.

Ensimmäiset ajat pentu oikeastaan syö, nukkuu, pissii ja kakkii. Älä rankaise jos pentu tekee lätäkön lattialle, lattialle voi laittaa sanomalehtiä, nopeasti pentu oppii tekemään tarpeensa niille. Yleisestikin, kehumalla koira oppii nopeammin, kuin rankaisuilla, unohda torumiset, mutta älä säästele kiitosta kun joku asia on mennyt oikein hyvin. Mikäli koiraa kuitenkin on jostain syystä toruttava, sen täytyy tapahtua silloin kun koira tekee jotain väärin. Muutaman minuutin tai tunnin päästä torumisesta ei ole mitään hyötyä, ei koira osaa yhdistää sitä aikaisemmin tekemäänsä pahaan.

Luo rutiineja esim. ulkoilun suhteen, vie pentu ulos heti kun, se on herännyt, leikkimisen jälkeen, syönnin jälkeen, kun se vaikuttaa levottomalta ja vikisee.

Muista kehua kun se tekee tarpeensa ulos. Sisäsiisteydessä oma viitseliäisyys palkitaan nopeasti, mitä enemmän ensimmäisten viikkojen aikana itse jaksaa pentua ulos viedä, sen nopeammin se on sisäsiisti.

Ensimmäinen yö uudessa kodissa

Pennulle on tapahtunut suuri muutos ja se saattaa ensimmäisenä yönä ikävöidä kavereitaan, joiden kanssa se on tottunut nukkumaan. Monesti käy niinkin, että uusi isäntä/emäntä jännittävät yötä kamalasti, mutta pentu on kaikesta uudesta kokemastaan niin uupunut, että se nukahtaa tyytyväisenä. Mikäli tarkoituksena on, että koira nukkuu jossain muualla kuin isäntäväen makuuhuoneessa, voi sille silti ensimmäisiksi öiksi laittaa makuupaikan oman sängyn viereen. Tästä on helppoa rauhoitella pentua ja saa tuntea jo hieman tutuksi tulleen hajun, uuden omistajansa. Halutessaan voi myös nukkua pennun vieressä lattialla, niin se tuntee olonsa turvalliseksi.

Vaikka pentu alkuun nukkuisikin makuuhuoneessa, niin ei se tarkoita että se sinne jää, kunhan se on kunnolla kotiutunut ja tuntee olonsa turvalliseksi, niin se oppii hyvin nukkumaan muualla.

Koiranpentu ja lapset

Kuten jo alussa mainittiin, opeta lapset siihen, ettei nukkuvaa pentua herätetä. Samoin lasten on hyvä oppia, että koiran tulee saada ruokailla rauhassa.

Koiran ja lasten leikkiminen ja yhdessäolo on hauskaa katsottavaa, mutta siihen pääsemiseksi, että ne leikkivät yhdessä on pitkä matka siitä kun pentu on tullut kotiin.

Pennun leikkiminen käsittää normaalisti puremista, riepottelua ja vetämistä. Se roikkuu housunlahkeissa, juoksee lapsen kumoon, eikä ymmärrä aiheuttavansa kenties lapselle kipua. Tästä syystä älä jätä lasta ja pentua leikkimään ilman, että olet itse paikalla. Opeta lapselle, että juoksemalla, nostelemalla käsiä ja huitomalla, pentu vain villiintyy lisää, se kuvittelee tuollaista hauskaksi leikiksi. Mikäli lapsi osaa rauhoittua, rauhoittuu todennäköisesti myös pentu.

Älä päästä lasta yksin ulkoiluttamaan pentua, äläkä aikuistakaan koiraa. Matkalla voi sattua vaikka mitä sellaista, jota lapsi ei kykene hoitamaan: pentu voi päästä irti ja hätäännyksissään juosta ties minne, kimppuun voi käydä toinen koira ja silloin ei lapsikaan ehkä säästy puremilta. Lapsen jättäminen koiran vahdiksi ei ole oikea ratkaisu.

Anna lapsen osallistua koiranhoitoon kanssasi, näin lapsi oppii alusta asti oikean tavan hoitaa koiraa. Yksin opetellessaan lapsi saattaa mm. kammatessaan koiraa satuttaa sitä, ja kampaamisesta muodostuu koiralle epämiellyttävä tapahtuma.

Koira yksin kotona

Koiran totuttaminen yksinoloon aloitetaan pienissä erissä: ensin jätetään nukkumassa oleva pentu hetkeksi, sitten siirrytään asteittain siihen, että se on yksin pidempiä aikoja. Älä tee lähdöstä mitään ihmeellistä tapahtumaa.

Mikäli se itkee perääsi, älä kuitenkaan palaa ihan heti takaisin, mikäli niin teet niin koira ajattelee, että palasit siksi, kun se äänteli, ja ääntelee seuraavalla kerralla kahta kovempaa. Odota oven takan hetki ja kun koira on hiljaa, niin silloin palaat takaisin ja kehut, näin se yhdistää kehut hiljaa oloon.

Kodista kannattaa tehdä "koiraystävällinen". Kaikki johdot, joita koira voi järsiä, kannattaa laittaa listan alle. Viherkasveista osa on myrkyllisiä, ne kannattaa nostaa koiran ulottumattomiin. Samoin savukkeet, lääkkeet ja kaikki sellainen, mitä pennun voisi kuvitella pureksivan. Seuraavaksi voikin nostella vähän korkeammalle kaiken sen, jota pennun ei kuvittelisi syövän.

Sallittua syötävää, kuten puruluita kannattaa jättää saataville, samoin leluja. Leluilla tarkoitetaan nimenomaan koirille tarkoitettuja leluja. Lasten vanhat lelut eivät sovellu pennulle leikkikaluiksi, niistä saattaa irrota pieniä osia, jotka voivat juuttua henkitorveen.

Mikäli joudut jättämään koiran pidemmäksi aikaa yksin, niin aktivoi sitä kunnolla silloin kun olet sen kanssa kotona. Varmista myös, ettö sinulla on saatavilla joku ulkoiluttamaan koiraasi, mikäli yksinolo ajat venyvät.

Copyright © 2005 Irma Wiita
CVS: $Revision: 3.3 $ $Date: 2010-02-02 20:51:54 $