Pennunostajan opas

Harkitsetko koiran hankintaa? Älä ota pyreneittenpaimenkoiraa / pyreneittenkoiraa tai mitään muutakaan lemmikkiä hetken mielijohteesta vaan harkitse tarkkaan. Koiran hankinta pitää olla koko perheen yhteinen päätös. Muista että koirastasi tulee perheenjäsen ehkä yli kymmeneksi, kenties jopa viideksitoista vuodeksi — siksi päätöksen tulee olla tarkkaan harkittu.

Mikäli päädyt hankkimaan koiran, niin muista, että jokainen koira, on se sitten pieni tai suuri tarvitsee peruskoulutuksen. Perusasioiden opettaminen aloitetaan pikku hiljaa heti pennun tultua taloon. Pentu tarvitsee kohtelussaan paljon rakkautta ja johdonmukaisuutta. Johdonmukaisuus on erittäin tärkeää ja jokaisen perheenjäsenen tulee noudattaa asioissa yhteistä linjaa. Pentu ei ymmärrä tekevänsä väärin jos esim. joku antaa syödä mattoa ja toinen kieltää, se menee täysin ymmälleen, eikä tiedä mikä on oikein ja mikä väärin.

Pentu ei yleensä opi asioita kerrasta, vaan ihmiseltä vaaditaan paljon kärsivällisyyttä.

Lisäksi jokainen koira tarvitsee sosiaalistamista. Älä ota koiraa, jos koet vastenmieliseksi liikkua ja lenkkeillä sen kanssa. Koira tarvitsee sosiaalistuakseen kunnolla kokemuksia uusista ihmisistä, muista koirista ja uusista asioista. Kaikkea tätä ei pidä tehdä kerralla, vaan hiljalleen aloittaa mm. muiden koirien tapailu. Ainoastaan sosiaalistamalla koira kunnolla pennusta asti, saadaan koira, joka käyttäytyy kunnolla ja jonka kanssa voi liikkua paikassa kuin paikassa. Äla kuitenkaan aloita muiden koirien tapailua, ennenkuin pennulla on voimassa oleva rokotussuoja.

Pyreneittenpaimenkoira on erittäin aktiivinen pieni paimenkoira jolla on PK- (palveluskoira) oikeudet. Sen kanssa voit harrastaa lähes mitä tahansa. Aktiivista liikuntaa, tokoa, agilityä ja palveluskoira lajeja. Se ei todellakaan ole mikään sohvaperuna. Luonteeltaan tämä pieni paimen Ranskan vuoristoseudulta on melko ujohko, joten se tarvitsee erittäin paljon erilaisia kokemuksia ja sosiaalisia tapahtumia elämänsä alkutaipaleelta asti. Pienestä koostaan ja hellyttävästä ulkonäöstään huolimatta tämä lammaspaimen ei ole helpoimmasta päästä. Se on luonteeltaan pehmeä ja herkkä miellyttämishaluinen koira, joka on helpostikin koulutettavissa, kun vaan oikeat metodit löytyvät. Näitä vauhdikkaita paimenia löytyy sekä pitkä- että lyhytkarvaisina. Luonteeltaan pyreneittenpaimenkoira on varautunut.

Mikäli päädyt pyreneittenkoiraan, joka on pentuna hellyttävä karvapallo, niin muista että muutamassa kuukaudessa siitä kasvaa parhaimmillaan 80 cm korkea eläin, joka pelkällä hännän heilautuksella tiputtelee koriste-esineet pöydiltä. Turkinlähdön aikaan karvaa tuntuu olevan joka puolella, vaikka kampaisit päivittäin. Kurakeleillä hiekkaa ja kuraa kantautuu sisään ihan riittävästi.

Johdonmukaisuus kasvatuksessa on erittäin tärkeää, koiran "puhuttelu" sen painaessa 40-60 kg, ei ole enää kovin helppoa. Alusta asti on tehtävä johdonmukaisesti selväksi kuinka käyttäydytään. Pyreneittenkoira on erittäin itsenäinen ja sinun on kyettävä saavuttamaan koirasi luottamus. Mikäli koira kasvatetaan johdonmukaisesti ja ansaitset koirasi luottamuksen, sinulla on vuosikausiksi hyvin käyttäytyvä ystävä, joka puolustaa omaa väkeään jopa oman henkensä kaupalla. Pyreneittenkoira kiintyy laumaansa (perheeseensä) ja kokee tämän suojelun elämäntehtäväkseen. Pyreneittenkoira on myös erittäin tarkka reviirivahti ja ilmoittaa haukkumalla kaikesta, mikä hänen mielestään on ilmoittamisen arvoista. Sillä on myös taipumus oma-aloitteisesti laajentaa vahdittavaa reviiriään, joten aidat tontin ympärillä ovat erittain suositeltavat. Luonteeltaan pyreneittenkoira on varautunut.

Mikäli et ole varma, että kykenet olemaan tämän koiran luottamuksen ja rakkauden arvoinen, älä aiheuta sille kärsimyksiä ottamalla pentua ja sitten luopumalla siitä muutaman kuukauden päästä, kun ette tulekaan toimeen.

Pennun hankinta

Kun olet tarkkaan harkittuasi päätynyt ostamaan pennun, niin älä hätiköi vaan harkitse mistä pennun otat. Älä myöskään välttämättä ota ensimmäistä pentua, jota menet katsomaan. Käy katsomassa, jos mahdollista, useampaa pentuetta.

Ota selvää kasvattajista, soittele ja haastattele heitä, jotta saat selville, että tulevan pentusi kasvattaja on paneutunut asiaansa ja että pentu on saanut hyvän alun elämälleen.

Yhdistyksen toimihenkilöt ovat käytettävissä, mikäli haluat ja tarvitset jostain asiasta neuvoja tai lisätietoja, heihin saa vapaasti ottaa yhteyttä.

Usein ostetaan säälistä pentueen pienin, reppanan näköinen, muiden hyljeksimä pentu, joka ei kasvattajankaan mielestä ole paras valinta, eikä välitetä vaikka kasvattaja kehottaisikin ottamaan jonkun muun pennun. Vuosien päästä sitten halutaan näyttelyihin tai muiden harrastusten pariin koiran kanssa ja petytään kun se ei olekaan kaikin puolin kelvollinen.

Se, että tulevan pentusi vanhemmat ovat tai eivät ole menestyneet näyttelyissä tai muissa harrastuslajeissa, ei ole tae laadusta, eikä sen puuttumisesta. Jokainen koira on yksilö ja vaikka pentu näyttäisi kuinka lupaavalta, se ei välttämättä tarkoita että siitä tulee tähti.

Kaikki Suomen Pyreneläiset ry:n pentuvälityksessä olevat pennut täyttävät vanhempiensa osalta ne vaatimukset, jotka yhdistys on jalostus käyttöön käytettäville koirille asettanut. Ostamalla tällaisen pennun, se tarkoittaa, että kasvattaja ottaa vakavasti yhdistyksen suositukset. Ostamalla pennun joltain muulta, se ei kuitenkaan tarkoita, että pentu olisi mahdollisesti jollain tavoin huonompi tai kasvattaja ei olisi tietoinen tekemisistään, vanhemmilta saattaa esimerkiksi puuttua joku vaadittava näyttely tai terveystutkimustulos.

Terveystietoja ja jalostussuositukset tarkennettuna löytyvät seuraavien linkkien takaa.

Pennun valinta

Terve pentu on reipas ja tulee iloisesti ihmisen luo, ellei ole juuri lepäämässä ruokailun tai ulkoilun jälkeen. Pyreneittenkoira ja pyreneittenpaimenkoira, jotka ovat luonteeltaan varautuneita saattavat tehdä tähän poikkeuksen, ne katselevat jonkun matkan päästä ja tulevat vasta sitten, kun se itse haluavat, tämä ei tee pennusta poikkeavaa.

Mikäli pennut ovat kasvattajan luona saaneet tutustua kodin normaaleihin ääniin kuten imuriin, televisioon jne ja saaneet olla ihmisten parissa, ne vaikuttavat hyvinkin rohkeilta ja avoimilta. Pennun sosialistaminen alkaa jo nartun kantoaikana, mikäli narttu ja pennut ovat olleet eristettyinä, tämä saattaa vaikuttaa pentujen luonteeseen, niistä saattaa kehittyä sulkeutuneita.

Pennun luovutusikä on aikaisintaan 7 viikkoa, tämän nuorempaa pentua kasvattaja ei saa luovuttaa.

Pyreneittenkoira painaa luovutusiässä noin 6-10 kg.

Pyreneittenpaimenkoira painaa luovutusikäisenä noin 3 kg

Kasvattajan tulee kertoa mahdollisimman paljon rodusta, rodulla havaituista sairauksista, pentueen vanhemmista, mahdollisista suvussa olevista sairauksista, vanhempien tutkimus- sekä näyttely- tai koetuloksista ja tietysti pennusta itsestään: onko se väritykseltään rotumääritelmän mukainen, onko sen purenta luovutushetkellä kunnossa, tuntuuko uroksella molemmat kivekset, onko pentue eläinlääkärin tarkastama, onko pennut madotettu jne.

Pyreneittenkoirilla kuuluu olla takajaloissaan kaksoiskannukset, jotka kasvattajan kanssa kannattaa tarkistaa. Mikäli joskus myöhemmin haluaa käydä näyttelyissä, niin kannusten puuttuminen on hylkäävä virhe.

Kaikki pennut eivät ole luonteeltaan samanlaisia, älä valitse pentua pelkän ulkomuodon perusteella, vaan kysele kasvattajalta myös pentujen luonteesta.

Pentueen rämäpäisin, itsevarmin ja rohkein uros ei ehkä ole paras valinta ensikertalaiselle, eikä ujoin ja rauhallisin aktiivista harrastuskoiraa hakevalle.

Mikäli kasvattaja haluaa varausmaksun tai käsirahan, niin tämä maksu jää kaupan peruuntuessa kasvattajalle. Jonkinlaisen varausmaksun ottaminen on aivan normaali toimintatapa.

Pennun osto

Halutessasi voit pyytää nähtäväksesi pennun vanhempien rekisterikirjat.

Mikäli kasvattaja on allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen se on merkki siitä, että kasvattaja sitoutuu toimimaan Kennelliiton pelisääntöjen mukaisesti.

Vastuuntuntoinen kasvattaja tekee aina pennusta virallisen kauppasopimuksen käyttäen Suomen Kennelliiton laatimaa lomaketta, josta jää kummallekin samanlaiset kappaleet.

Mikäli otat sijoituskoiran, ole tarkkana mitä sovit. Tässäkin käytetään Suomen Kennelliiton lomaketta ja mikäli lomakkeeseen tehdään paljon lisäyksiä ja muutoksia ehtoihin, niin kysy neuvoa mielummin kuin allekirjoitat jotain, mitä kenties kadut myöhemmin.

Esimerkkinä voisi mainita, että mikäli otat sijoitusnartun ja haluat pennuttaa sen itse joskus, niin suositusyläikäraja synnyttävälle pyreneittenkoiranartulle on seitsemän vuotta ja paimenkoiranartulle 8 v. Mikäli siis kasvattaja ehdottaa että saat koiran omaan omistukseesi sen ollessa 6-7 vuotias, niin harkitse tarkoin, sopimuksen purkaminen on aina vaikeampaa myöhemmin.

(Kennelliiton suositusyläikäraja sopimuksessa omistusoikeuden muuttamiseen on neljä vuotta. Samalla kaavakkeella tehdään myös sopimus uroksen sijoituksesta.)

Osamaksusopimus tehdään myös Suomen Kennelliton kaavakkeelle.

Lue kaikki paperit huolellisesti ja varmista, että ymmärrät kaiken mitä allekirjoitat. Kysy, jos jokin on epäselvää.

Kaikki sopimukset mitä pennusta tehdään, tehdään kirjallisena.

Rekisterikirja

Yleensä pentue on luovutushetkellä jo rekisteröity ja saat rekisterikirjan mukaasi, kun kauppasumma on maksettu. Mikäli et kuitenkaan saa rekisterikirjaa ostohetkellä, niin kasvattajan tulee toimittaa se sinulle jälkikäteen maksutta.

Hoito-ohjeet

Kasvattajan tulee antaa sinulle ruokinta ja hoito-ohjeet. Vastuuntuntoinen kasvattaja antaa ne kirjallisina. Mikäli käyt varaamassa pennun ennakkoon, niin pyydä hoito-ohjeet jo silloin mukaasi niin voit tutustua niihin kunnolla.

Lääkärintodistus

Useimmat kasvattajat antavat eläinlääkärin suorittaa pentueelle pentutarkistuksen. Mikäli eläinlääkäri on pentueen tarkistanut, sinun kuuluu saada lääkärintodistus pennustasi, ilman erillistä korvausta.

Mikäli haluat olla täysin varma pentusi terveydestä, niin käytä se kuitenkin eläinlääkärillä tarkistettavana 2-3 päivän sisällä kaupan teosta, näin saat kasvattajalle heti tiedon, mikäli pennussa onkin jotain vikaa. Mikäli jotain vikaa todetaan näin nopeasti luovutuksen jälkeen, voit pyytää kaupan purkua tai neuvotella kasvattajan kanssa hinnan alennuksesta.

Hyödyllistä luettavaa:

Mallit kauppakirjoista ym lomakkeista:

Mallit pitäisi olla saatavissa osoitteesta http://www.kennelliitto.fi/FI/asiakirjat/ak_jalostus/etusivu.htm, tai http://www.kennelliitto.fi/FI/asiakirjat/ak_sopimukset/etusivu.htm mutta suoraa linkkiä Kennelliiton tiedostoihin ei valitettavasti ole mahdollista asettaa. Tuolta pitäisi löytyä ainakin:

Copyright © 2005 Irma Wiita
CVS: $Revision: 3.7 $ $Date: 2010-02-02 20:51:54 $