DLA-monimuotoisuustesti

Roduillemme on suunnitteilla monimuotoisuustesti kesän aikana

Olemme totetuttamassa testiä Genoscoperin tarjouksen pohjalta. Ihanne olisi, että saisimme testattua yhteensä 50 pyreneittenpaimenkoiraa ja 50 pyreneittenkoiraa, jotta tulos olisi mahdollismman kattava. Jos tähän määrään ei päästä, niin noin 30 koiraa kertoo rodun tilasta jo jotain. Testi on laaja ja melko hintava. Olemme jalostustoimikunnassa päättäneet laittaa saamamme "toimintarahan" tänä vuonna kokonaan tähän testiin. Hallitus on myös iloksemme myöntänyt lisämäärärahan testiin! Lisäksi suunnitelmiin kuuluu mätsärin järjestäminen loppukesästä, jonka tuotto käytetään kokonaisuudessaan testin rahoitukseen. Näin ollen yksittäisen koiran testisumma on vielä hieman avoin.

Tarjouksen mukaan (yht. n. 100 koiraa) yhden koiran DLA-testi maksaa 110 eur ja mikrosatelliittimarkkerianalyysi 40 eur, hinnat sisältävät alvin.Yhden koiran testihinnaksi jää maksimissaan 100 eur (DLA) + mahdollinen 40 eur (Mikrosat.). Eli korkeintaan tämän summan koiran omistaja sitoutuu maksamaan ilmoittamansa koiran osallistuessa testaukseen. Summa tarkentuu kun koiramäärä saadaan selville. Summasta tullaan vielä vähentämään mätsärin tuotot ja yhdistyksen avustus. Tarkkaa summaa on tässä vaiheessa vielä mahdotonta sanoa.

Testiin voidaan käyttää Hannes Lohen tutkimusryhmälle jo aikaisemmin lähetettyjä verinäytteitä. Näitä näytteitä on paimenista geenipankissa 164 kpl ja pyreneittenkoirista 47 kpl (12/2011). Jos koirasta ei ole vielä verinäytettä, sen ottaminen onnistuu kesän aikana vaikkapa eläinlääkärireissun yhteydessä. Järjestämme myös 1.9. syyspäivillä Porvoossa ilmaisen verinäytteenoton, jossa on mahdollista luovuttaa verta tutkimukseen. Otetut verinäytteet toimitetaan geenipankkiin talteen. Pelkästään tätä tutkimusta varten voi toimittaa myös poskisolunäyteen.

Testin ideana on ottaa yksi näyte / pentue ja mieluiten niin, ettei koirilla olisi samoja vanhempia. Jalostusikäiset koirat ovat etusijalla. Tavoitteena on kerätä näytteitä mahdollisimman eri sukuisista koirista, jotta rodun monimuotoisuus voitaisiin luotettavasti arvioida. Testi palvelee eniten kasvattajia, mutta myös urosten omistajat saavat hyödyllisiä tuloksia testistä jalostusta ajatellen. Rodun monimuotoisuus taasen on kaikkien rodun harrastajien etu. Kaikki pyreneläiset ovat varteenotettavia testattavia, joten vaikka koiraa ei jalostukseen käytettäisikään, se ei haittaa.

ILMOITTAUTUMINEN

Jos haluat ilmoittaa koirasi mukaan testiin, niin lähetä sähköpostia jalostustoimikunnalle heinäkuun loppuun mennessä osoitteeseen:
pyrenelaiset.monimuotoisuus@gmail.com
Ilmoittautuminen on sitova!
Kerro siinä koirasi virallinen nimi, omistaja ja onko koiran verinäyte geenipankissa (ei haittaa jos et muista, voimme tarkistaa asian) sekä haluatko osallistua pelkkään DLA-monimuotoisuustestiin vai sekä DLA-testiin että mikrosatelliittimarkkerianalyysiin. Ilmoita myös mahdollinen varakoira, (jos koirasi pentuesisar olisi myös osallistumassa). Voit myös ilmoittautua useammalla koiralla halutessasi. Jalostustoimikunta käy tulleet vastaukset läpi ja on yhteydessä ilmoittautuneisiin. Jalostustoimikunnalta saa myös lisätietoja asiasta. Ilmoitamme testin etenemisestä yhdistyksen nettisivuilla.

TULOKSET

Testauksen tuloksena Genoscoper luovuttaa eri DLA-geenien ja -haplotyyppien tiedot ja frekvenssit sekä Mikrosatelliittikartoituksen frekvenssit eli siis tiedon siitä, miten koirien monimuoitoisuuden kannalta olennaiset DLA-geenit sekä neutraalien alueiden markkerit ovat rodussa jakautuneet. DLA kartoituksen rotukohtainen yhteenveto ja koirakohtainen tuloslista toimitetaan rotuyhdistykselle, joka julkaisee ne internetissä tai muuten hyväksi katsomallaan tavalla. Yksittäiselle koiranomistajalle voidaan toimittaa erikseen koirakohtainen tulos Genoscoperin toimesta 10 eur (sis ALV) lisähintaan. Testaus käynnistyy kun koiralista on valmis ja kaikki näytteet laboratoriossa. Suunniteltu aikataulu on elokuun loppuun mennessä (+ syyspäivillä 1.9. otetut näytteet).

Lisätietoa DLA-monimuotoisuudesta (testinimekkeen kohdalta):
www.genoscoper.com/fi/testit-koira/

Terveisin
Jalostustoimikunta
jalostustoimikunta@suomenpyrenelaiset.fi

tulostettava versio
Syyskokouksen dokumentit

2019-12-23 10:54:08

Kiertopalkinnot

2019-06-27 08:40:27

Vuosikokouksen pöytäkirja

2019-05-21 08:49:41

Jalostustoimikunnan toimintakertomus

2019-03-08 17:01:20

Kennel mainos lehteen/yhdistyksen kotisivuille

2019-02-17 15:56:33

Jäsenmaksut 2019 lähetetty sähköpostiin

2019-02-10 15:06:20

Uutiset kokonaisuudessaan sekä lisää uutisia löytyy täältä.